Η Λακωνία και ειδικότερα η Μάνη ήταν και είναι ένας από τους ωραιότερους προορισμούς για να πραγματοποιήσεις το γάμο σου αλλά και για μήνα του μέλιτος.
Είτε είσαι από τη Μάνη και θες να παντρευτείς σε κάποιο από τα χωριά της, είτε δεν είσαι και απλά την έχεις αγαπήσει και θες να βρεις το καταλληλότερο σημείο για τον γάμο σου μπορείς να επιλέξεις : το Λιμένι, το Γερολιμένα,τη Νήσο Κρανάη, το Σκουτάρι , την Αρεόπολη,
Η περιοχή συνδυάζει πολύ εύκολα στεριά, βουνό και θάλασσα και έχει πολλές επιλογές για να διαλέξεις. Από γραφικά σημεία στη θάλασσα, βυζαντινές εκκλησίες μικρές και μεγάλες, πέτρινα σοκάκια και ιστορικές εκκλησίες μέχρι ορεινά σημεία και οικισμούς
Ο παραδοσιακός γάμος αποτελούσε μια ιδιαίτερη και ξεχωριστή εκδήλωση με πλούσιο φαγητό και γλέντι.
Είτε επρόκειτο γιαγάμο από «αγάπη» είτε για γάμο από προξενιό και αφού ο πατέρας συμφωνούσε ακολουθούσε ο αρραβώνας ή τολογοδόσημο. Οι δύο οικογένειες αντάλλασσαν τα δακτυλίδια και συνέτασσαν το προικοσύμφωνο που όριζε τί προίκα θα έπαιρνε η νύφη από την οικογένεια της. Το λογοδόσημο γινόταν στο σπίτι της νύφης σε στενό οικογενειακό κύκλο. Ορίζονταν η ημερομηνία γάμου και προτιμούσαν την Κυριακή για να τελεστεί το μυστήριο.
Ακολουθούσε η επιλογή του κουμπάορυπου συνήθως ήταν αυτός που τους είχε βαφτίσει ή κάποιος καλός φίλος του γαμπρού ή της νύφης. Οι συμπέθεροι επίσης, φρόντιζαν να κλέισουν τα μουσικά συγκροτήματα αλλά και το χώρο που θα γινόταν η δεξίωση του γάμου.
Τα δώρα του γάμου στέλνονταν στη νύφη και στο γαμπρό μέχρι τη μέρα του μυστηρίου, χρήματα μέσα σε φακέλους, τα λεγόμενα «χαρίσματα» ή είδη σπιτιού προκειμένου να ξεκινήσουν τη νέα τους ζωή . Τα προικιά της νύφης έπερεπε να μεταφερθούν στο νέο της σπιτικό την παραμονή του μυστηρίου. Αυτά αποτελούνταν από υφαντά, σεντόνια, κεντήματα και είδη οικιακής χρήσης και η μεταφορά τους γινόταν υπό τη συνοδεία μουσικής, και τραγουδιών .
¨Ολα τα δώρα και τα προικιά μπορούσαν να τα δουν οι συγχωριανοί τους. Με τη βοήθεια των φίλων της η νύφη στόλιζε το νυφικό κρεβάτι.
Μετά το τέλος του μυστηρίου το ζευγάρι κατευθυνόταν με τους καλεσμένους του στο σπίτι του γαμπρού. Εκεί τους περίμενε η μητέρα του που έδινε στη νύφη να φάει μέλι με καρύδια και χάραζε στην πόρτα ένα σταυρό. Η νύφη έχυνε μέλι στην είσοδο για να είναι ο γάμος γλυκός κι έσπαγε ένα ρόδι για να είναι ο γάμος καρπερός.
¨Ενα έθιμο που συνεχίζεται ακόμα και σήμερα λαμβάνει μέρος μετά την τελετή όπου συνήθως κόβεται η γαμήλια κουλούρα στα τρία από τη νύφη και η οποία την πετάει στους καλεσμένους.Το έθιμο ορίζει ότι όποιος πιάσει το κομμάτι δεν θα κοιμηθεί με το ταίρι του το ίδιο βράδυ.
Μετά ακολουθεί το γλέντι του γάμου έως το πρωϊ.
ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ:
Δείτε την Πρόταση μας για το Γάμο σας στη Λακωνία εδώ!